زندگی ۳ هزار پناهجو در استادیوم المپیک آتن
روزنامه خبرورزشی / غزال زیاری؛ بخش سرپوشيده مجموعه ورزشي الينيكوي آتن با گنجايش ۱۵هزار تماشاگر، ميزبان تعدادي از مسابقات مهم بازيهاي المپيك ۲۰۰۴ آتن از جمله بازي فينال بسكتبال المپيك ميان كرواسي و آلمان دو غول آن زمان بود. حالا ۱۲ سال از آن زمان ميگذرد و مجموعه شهرك المپيك ۲۰۰۴ آتن، از جمله ترمينالهاي هوايي اين مجموعه، تبديل به مسافرخانه يا بهتر بگوييم كمپ پناهجويان شده است. حدود ۳هزار پناهجو در استاديوم بيسبال، زمين هاكي، كانال قايقراني اين مجموعه كه كاملاً خشك شده است و در پاركينگ بزرگ اين مجموعه مستقر هستند. در داخل پاركينگ شهرك المپيك، يك مركز پزشكي داير شده كه به پناهجويان خدمترساني ميكند.
ترمينال هوايي كه روزگاري سالانه پذيراي ۱۱ ميليون مسافر بود حالا شرايط متفاوتي را تجربه ميكند. حالا ميزبان پناهجوياني است كه در شرايط آب و هوايي نامساعد، بدون وجود دستگاههاي تهويه و هوا و يا حتي امكانات سلامتي و رفاهي مناسب به زندگي ميپردازند. در مجموع تنها ۸ دوش براي حمام كردن هزار نفر وجود دارد. البته شرايط زندگي در استاديومها و زمينهاي مسابقات بهتر است. ولي طبق گفتهها زندگي در ترمينال هوايي تقريباً غيرقابل تحمل است.
در بخشهايي از زمين چمن نيروهاي داوطلب سازمان ACNUR مغازههايي را براي اين پناهجويان داير كردهاند. در طول روز خيلي از اين پناهجويان از طريق دريا به دنبال سرنوشتي متفاوت ميروند.
توزيع ۲۵۰ تن وسائل
اما شهرك ورزشي المپيك آتن ديگر هيچ شباهتي به شهرك ورزشي ندارد. در سالنهايي كه روزي مسابقات شمشيربازي برگزار ميشد و يا در سالنهاي فرودگاه، نيروهاي داوطلب، كمكهاي دريافتي را قرار داده و بين پناهجويان توزيع ميكنند. در حقيقت در اين سالنها بازارهاي خيريه به راه است. علاوه بر مواد مورد نياز اوليه مثل آب و غذا، لباس، كتاب، اسباب بازي و ابزارهاي موردنياز براي تأمين زندگي راحتتر براي كودكان اين مهاجران افغان، سوري و عراقي بين آنها توزيع ميشود. شرايط زندگي در مجموعه ورزشي الينيكو سخت است ولي دستكم در اين مجموعه، سه وعده غذايي به هر نفر داده ميشود. نيروهاي داوطلب در نقاط مختلفي در شهر آتن به توزيع اين مواد مورد نياز پناهجويان ميپردازند و حدود ۲۵۰ تن وسايل و مواد را توزيع ميكنند. يكي از مراكز اصلي اين كار مجموعه ورزشي الينيكو است.
در آن سال دولت يونان ۱۵ هزار ميليون دلار براي برگزاري بازيهاي المپيك ۲۰۰۴ آتن هزينه كرد. طبق برنامهريزيها قرار بود تا يونانيها بعد از اتمام اين تورنمنت ۱۰۰ ميليون دلار براي بازسازي و مراقبت از اين مجموعه ورزشي هزينه كنند اما بحران اقتصادي در يونان، اين پروسه را متوقف كرد.
سازمانهاي انساندوستانه توانستند تا اجازههاي لازم براي بهرهگيري از اين مجموعه ورزشي براي ساماندهي اين پناهجويان را به دست بياورند. بيش از ۵۲ هزار پناهجو در يونان زندگي ميكنند كه ۴۰ درصد از آنها زير سن قانوني هستند، ۲۲ درصد زن و ۳۸ درصد مرد هستند كه اين افراد در مجموعهها و پناهگاههاي مختلف مستقر ميشوند كه مجموعه ورزشي الينيكو كه ۳۰ كيلومتر با آتن فاصله دارد، يكي از اين مكانهاست. اين درحالي است كه شايد تا پيش از اين كسي تصور نميكرد كه اين شهرك ورزشي تبديل به چنين جايگاهي شود. سران يونان تصميم داشتند تا در ماه جولاي اين مجموعه را ببندند. سپس اين تصميم به ماه سپتامبر موكول شد و هنوز هم اين مجموعه با ۳۰۰۰ سكنه به فعاليت ادامه ميدهد. در زمان تصميمگيري در اين رابطه مسئولان يونان فكر ميكردند كه پناهجويان در طول ۶ ماه اين مجموعه را ترك خواهند كرد و در مراكز ديگري مستقر خواهند شد. در اين ميان دولت يونان تنها توانسته ۵۰۰ نفر از اين پناهجويان را به كشورهاي اتحاديه اروپا بفرستد و از همينرو حجم مهاجراني كه در اين كشور باقي ماندهاند بسيار زياد است. همسايگي با تركيه، مجاورت با دريا و داشتن چندين جزيره، كشور يونان را با سرنوشت عجيب و غريبي روبهرو كرده است.
دست و دلبازي پسر رئيس المپياكوس
جالب اينجاست كه در بين اين بحران، داستانهاي جالبي هم به گوش ميرسد. اگر اوانگلوس ماريناكيس، رئيس باشگاه المپياكوس به خاطر ريخت و پاشهاي هنگفت ورزشياش شهرت دارد، دستكم جامعه مهاجران از او وخانوادهاش به شدت راضي هستند.
يكي از پسران او، مالك راكايدكاس، رستوراني مجلل در يونان است. او براي همكاري با اين پناهجويان، بخشهايي از آشپزخانه رستورانش را در اختيار افراد داوطلب قرار داده تا در آنجا به طبخ غذا و پس از آن توزيع اين غذاها در بين پناهجويان بپردازند. هر زمان كه لازم باشد او برخي از پناهجويان را به رستورانش دعوت كرده و يا قيمتهاي غذا در رستورانش را به صورت سمبليك كاهش ميدهد تا همه بتوانند براي پناهجويان غذا تهيه كنند.
در اين ميان فعاليتهاي داوطلبان درمجموعه الينيكو نيز ادامه دارد و كشورهاي مختلف دنيا هم كمكهاي فراواني براي پناهجويان ارسال ميكنند. بستههاي كمك كه قبل از ارسال در كشورهاي مبدأ بر طبق محتويات داخل بستهها طبقهبندي شدهاند به يونان ارسال ميشوند. مثلاً روي بستههاي لباس، سايز لباسها و موارد استفاده آنها درج شده است. در پاويون و در فرودگاه، سه روز در هفته اين بستهها باز ميشوند و انبار شهرك ورزشي الينيكو تبديل به بزرگترين انبار يونان شده است كه نه تنها به پناهجويان سرويس ميدهد، بلكه به كمپها و بيمارستانهاي ديگر نيز سرويسهايي ارائه ميكند اما ۱۲ سال پيش و فينالهاي حساس و تماشايي در مجموعه ورزشي آتن كجا و آنچه اكنون در الينيكو در حال وقوع است كجا.